KEDVES VÁROSKÖZPONTI LAKOSOK!


Az elmúlt időszakban folyamatos bejelentéseket kapunk a mosonmagyaróvári városközpontban élő, valószínűleg a Kiserdő kivágott fáiról beljebb költöző baglyok kapcsán. Ezzel kapcsolatban szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba!
Először is köszönjük azoknak, akik aggódnak a bagolyfiókákért, de sajnos olyan bejelentés is akadt, mely szerint kényelmetlen és zavaró jelenség a hangoskodó fülesbagoly.
A baglyokról tudni kell, hogy az Európában költő tizenhárom bagolyfajból tíz Magyarországon is honos, közülük öt faj lakott területeken is előfordul, vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Települési jelenlétük azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak és fiókáikat is ezekkel etetik. Így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is sok problémát okozó, terménydézsmáló, élelmiszert tönkre tevő, közműveket rongáló egereket és patkányokat. Fészket nem építenek, más madarak elhagyott fészkét foglalják el, vagy fák odvaiba, barlangokba, épületek üregeibe rakják a tojásaikat.
A településlakó baglyok idős fák korhadt üregeiben és ágvilláiban, törzs- és ágcsonkokban, fakopáncsok és küllők közepes és nagyméretű odvaiban, épületek padlásterében, falfülkéiben és akár nem használt kéményeiben, az erdei fülesbaglyok pedig akár emeleti ablakok és erkélyek balkonládáiban költhetnek. Tehát teljesen természetes és nem újkeletű dolog, hogy baglyok laknak körülöttünk.
Nem kell őket megmenteni, nem kell őket áttelepíteni sehová: ők tudatosan élnek közöttünk!
Örüljünk annak, hogy ezek a madarak még elviselik az emberi környezetet, kérjük, legyetek türelemmel, hallgassátok büszkén a „kis éji zenét”! Sok helyen a költésüket segítik és mesterséges odúkat telepítenek számukra. Közvetlenül a kirepülés előtt, illetve nem sokkal a fészek elhagyása után valóban hangosak az erdei fülesbagoly fiókái. Eleséget „koldulnak” a szülőktől, hangjukkal jelzik, hová kérik a „szállítmányt”. Ez az időszak nem tart hosszú ideig, mindössze néhány nap. Ezt követően a felcseperedett fiatal baglyok elkóborolnak, és önálló életet kezdenek. Ebben az időszakban felbukkanhatnak a tágabb környéken, akár szokatlan helyeken is. Talán zavaró lehet a fiókák eleségkérő, síró hangja, de ez eltörpül ahhoz a hangszennyezéshez képest, amit az ember okoz. Ráadásul a baglyok hasznos segítőink, sok rágcsálót és rovart pusztítanak el.
Akik pedig kilövéssel fenyegetőznek (sajnos ilyen is akad), legyenek tisztában azzal, hogy eszmei értékük 50-100 ezer forint között van, és ha a bagoly sérül, akkor már állatkínzásért és természetkárosításért is felelniük kell!

(2022-07-11 19:47:44)