IVARTALANÍTÁS A BOLDOG CICÁKÉRT!


A macskák kizárólag a fajfenntartás miatt párosodnak, a faj kihalásától azonban nem kell tartanunk. Fontos aktívan részt vennünk a születésszabályozásban, mivel sokkal több cica születik, mint amennyiről az emberek képesek megfelelően gondoskodni.
Egy cica számára a párosodás elsősorban stresszt jelent. Nem élvezik a párzást, nem fontos nekik a hódítás és nem sikerélmény a randi.

Minden gazdinak tudnia kell: a cica önképéhez semmi köze sincs annak, hogy nemileg aktív vagy nem, viszont a macskákban fellépő nemi ösztönök végzetesek lehetnek. Tévhit az is, hogy nőstény macskáknál előbb meg kell várni, míg legalább egyszer szülnek, és utána szabad ivartalanítani a cicát.

A cicák igen hamar lesznek nemileg érettek. Átlagosan 9-10 hónapos korukra érik el a nemzőképességet, de ez a fajtától függően lehet korábban vagy későbben is. Egy nősténytől és egy kandúrtól – minden évben kétszer nemzenek 7-8 kölyköt – hét év alatt akár 420.000 leszármazott is születhet. Ez a sok-sok macska azonban gazdát szeretne, ételt és italt, meleget és gondoskodást. De sajnos a fölöslegessé váló kiscicákból kóbor, hajléktalan és beteg állatok lesznek. A macskák képesek a szoptatás alatt újra vemhesülni, ezért ne halogassuk a műtétet.

A petefészek és a méh együttes eltávolításával több betegség, daganat, gyulladás, ciszta megelőzhető, s ennek köszönhetően a tapasztalatok szerint az ivartalanított kedvencek hosszabb ideig élnek. Amennyiben a vemhesség mégis bekövetkezik, a vemhesség korai szakaszában is el lehet végezni az ivartalanítást, de ilyenkor mindig sor kerül a méh eltávolítására is. Előrehaladottan, szemmel láthatóan vemhes állatoknál az ivartalanítás jobban megviseli az állatot, ezért lehetőleg minél hamarabb végeztessük el a beavatkozást.

A kandúrok iszonyatosan erős belső ösztöntől hajtva mennek világgá, ha rájuk tör a nemi vágy. Ilyenkor a legkisebb gond, hogy gyakorlatilag bármit megjelölnek a vizeletükkel és éjszaka közepén társaikkal hangoskodnak.
A benti cicák depressziósak lesznek, ha vágyuk nem talál kielégítésre, a kinti cicák gyakran kerülnek bajba, más kandúrokkal való összetűzés során komoly – akár maradandó- sérüléseket szenvedhetnek, fertőzéseket, vagy akár életveszélyes vírusokat kaphatnak el.

Az aggódó gazdák néha attól tartanak, az ivartalanított macska elhízik és lusta lesz. Valóban a nemi vágytól túlfűtött állatok rendszerint nagyon soványak, viszont az ivartalanítás után nyugodtabbak és ezért többet is esznek. A gazda feladata a cicáját úgy táplálni, hogy kedvence ne legyen elhízott, ami más betegségek okozója lehet. Az is a tévhitek közé tartozik, hogy egy macska nem egerészik többet, ha a hormonháztartása már nem hajtja. Éppen ellenkezőleg, a cicák még több egeret is fognak, ha nem kell más macskákkal harcolniuk vagy kölyköket nevelniük.

Sokan tartanak attól, hogy megváltozik a cica jelleme. Valóban megfigyelhető, de szinte minden esetben ez a változás pozitív. A beavatkozás után általában a cicák jobban ragaszkodnak a gazdákhoz, kevesebbet csavarognak, játékosabbak, és sokkal kiegyensúlyozottabbak.

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a macskád a nemi ösztöntől hajtva stresszes, beteg és sérült legyen, ha nem szeretnéd, hogy macskák százai szenvedjenek gazdi nélkül, akkor vidd el állatorvoshoz, ivartalanításra a cicádat.

Szükség esetén, alapítványunk anyagi támogatást nyújt az ivartalanítás költségéhez.