TÍZ PRAKTIKA, AMIVEL MELEGEN TARTHATOD KEDVENCEDET A KUTYA HIDEGBEN!


Tél van, és kutya hideg. Belegondoltál már, a kutyád hogy érzi magát ebben a téli cidriben? Neki is befagy a szőrös kis hátsója, amit a te felelősséged melegen tartani. Az nem megoldás, hogy egy percre viszed csak ki a kutyát hónapokon át. Inkább vértezd fel őt és magadat is a hideg ellen, és irány a kert, a természet és a kutyapark!

1. Télen a kutya legyen szőrös
Nyáron a nagy bundájú kutyákat jobban kell nyírni, télen pedig hagyni kell őket, hogy saját hőszigetelő réteget növesszenek magukra. Épp ezért ősztől már ne nyírd a kedvencedet, hogy legyen ideje hosszabb, sűrűbb szőrzetet növeszteni! Alapjáraton egy bernáthegyinek, egy huskynak vagy épp malamutnak meg sem kottyan a téli hideg, viszont ha a lakásban és nem a kertben tartod őket, a szőrük elvékonyodik, ha pedig gyakran fürdeted őket, a természetes faggyúrétegük sem védi úgy őket. Szóval figyelj oda a szőrös behemótokra is télen, mert az, hogy eredetileg Szibériában és Alaszkában a repkedő mínuszokban érezték a legjobban magukat, nem jelenti, hogy a városiasított életvitelük mellett is ugyanolyan jól bírják a telet. Ne nyírd őket télen, viszont ápold, fésüld a bundájukat, hogy az egészséges legyen, és védelmet nyújtson a hideg ellen!

2. Nem ciki, ha kabátot adsz rá
A rövid szőrű, szőrtelen, vékony testalkatú, kicsi, aljszőrzet nélküli blökik számára pedig jobb, ha beújítasz egy téli ruhakollekciót, ugyanis nagyon gyorsan átfagyhatnak odakint. Tehát ha például agarad, terriered, uszkárod, csivavád vagy épp vizslád van, nem ciki divathóbort, ha télen adsz rá egy kabátot. A kutyádnak télen is szüksége van a mozgásra, a sétára, a friss levegőre, a játékra és némi napfényre. Véletlenül se zárd be hónapokra, hanem öltöztesd fel, és minden nap vidd el egy kiadósabb sétára! A bezártság pont annyira meg tudja betegíteni, mint a hideg, szóval találd meg az arany középutat. A kabátot a lakásban mindig vedd le róla!

3. Védd a tappancsokat
Sok kutya imádja a havat és a futkározást a haverokkal, akkor is, ha tél van. Csakhogy a felsózott utak, a lefagyott járdák, a hó és a hideg talaj mind felsérthetik a tappancsukat. Ezért vagy adj rájuk cipőt, ha kiviszed őket, vagy mosd meg a mancsukat minden séta után! A cipőhöz először szoktasd hozzá őket a lakásban, mert elsőre irritálhatja őket. Valamint fontos, hogy a szőr ki legyen nyírva a mancsukon, hogy ne lógjon rajta csimbókokban a só, a hó és a jég. Sőt, már mancsápoló spray-t is lehet kapni, kifejezetten téli ápoláshoz. Keféld át a szőrüket is ha kell, hogy megszabadítsd őket a hótól!

4. A hó és a fagyott víz nem hidratál
Ha az eb a kertben lakik, télen mindenképp ellenőrizd a vizét minden nap, nehogy befagyjon. A legjobb, ha langyos vizet teszel ki neki védett helyre, mert nem tesz jót, ha havat eszik a kutyusod a kiszáradás ellen.

5. Ne fogd hízókúrára a benti kedvencet
Ha kint lakik a blöki, a téli hónapokban szüksége van egy kis extra energiára, hogy melegen tartsa magát, így egy kis extra koszt jót tesz neki. Azonban a lakásban tartott kedvencek, főleg a kevesebb szabadban szaladgálással töltött idő miatt könnyen elhíznak, bármilyen jó szándék is vezérel, amikor túleteted őket. Az esetükben elég, ha odafigyelsz a tápanyagban gazdag táplálásra, hogy erős legyen az immunrendszerük, és egészséges a szőrük.

6. Hőszigetelt kutyaház
A kinti házőrzők esetén nemcsak a plusz falatok, hanem a téli menedék is elengedhetetlen. Az éjszakai mínuszok elől biztosíts nekik egy helyet, ahova behúzódhatnak. Engedd be őket a garázsba, a kazánházba, a fészerbe vagy az előszobába, hogy átvészeljék a farkasordító hideget. A kutyaházat ne oda tedd, ahol jól mutat, hanem szél- és esővédett helyre, és az sem árt, ha nem a jéghideg betonra vagy talajra teszed, hanem megemeled mondjuk egy raklappal. Mindenképp legyen előtető felette, hogy az eső és a hó ne juthasson be, és béleld ki rendesen, hogy a blöki bevackolhassa magát!

7. Mindenkinek kell egy jó meleg fekhely
A benti kedvenceknek is fontos a meleg fekhely, főleg ha olyan helyen szoktak aludni, amit nem fűtesz. Tehát ha nyáron az előszoba hideg kövén van a szőnyegük, télen tegyél alájuk egy vastagabb kutyaágyat, és vagy emeld azt meg, vagy tedd fűtött helyre, hogy ne fázzanak meg a hideg kövön.

8. Az idősebb ebek extra törődést igényelnek
Ez különösen igaz, ha a legjobb barátod már idősödő, ugyanis az öreg kutyáknak nem olyan jó a vérkeringése, így a végtagjaik könnyen kihűlhetnek. Amikor pedig sétálni mentek, kerüld a jeges utakat, mert az ízületi problémákkal küzdő öregecske ebek könnyebben megsérülnek!

9. Nyáron fürdünk, télen fűtünk
A téli séták után mosd le a havat, és az utak szórására használt homokot és sót, viszont ritkítsd vagy hagyd el a fürdetéseket. Ha mindenképp meg akarod fürdetni kedvencedet, azt csakis bent tedd, és utána teljesen szárítsd meg a bundáját, hogy ne fázzon meg!

10. Szedd a lábad séta közben
A kutyák télen is pont ugyanannyira imádnak kint futkosni, mert az fitten, egészségesen és boldogan tartja őket, a te dolgod pedig, hogy mindehhez melegen tartsd őket. Ha ez mind megvan, indulhattok a szabadba vagy a kutyaparkba, és a legjobb, ha ilyenkor megszaporázod a lépteidet, s nem állsz meg hosszabb időre trécselni a szomszéddal útközben. A tempós séta téged és a blökit is egyaránt melegen tart, és a friss levegőn eltöltött idő sokkal jótékonyabb, mint otthon gubbasztani, mondván, hogy ott jó meleg van.

Egy a lényeg: mindegy, hogy tél vagy nyár, kutyásnak lenni jó!

(2021-02-12 21:00:42)